Social Icons

The Unofficial Greek
Roy of the Rovers
fan club

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ποιος είναι ο Roy Race;


O Ρόυ των Ρόβερς είναι ένας αληθινός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αν και κανείς δεν τον έχει δει στο γήπεδο! Εκατομμύρια άνθρωποι, όμως, σε όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα με τη φανέλα των Melchester Rovers αρχικά ως παίχτης και στη συνέχεια ως παίχτης – προπονητής από τις σελίδες των περιοδικών κόμικς, γεμάτοι αγωνία για το «τι θα γίνει μετά».

Η ποδοσφαιρική «καριέρα» του Ρόυ ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 1954, όταν και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η ιστορία Roy of the Rovers στο περιοδικό Τiger.

Η δημοσίευση της ιστορίας στο Tiger συνεχίστηκε έως και τον Σεπτέμβριο του 1976, οπότε ο Ρόυ απέκτησε το δικό του εβδομαδιαίο περιοδικό, το πασίγνωστο Roy of the Rovers, του οποίου η έκδοση συνεχίστηκε έως και τις 23 Μαρτίου 1993. Το Φθινόπωρο του 93 εκδίδεται το μηνιαίο Roy of the Rovers, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύεται η ιστορία στο περιοδικό Shoot. Η έκδοση συνεχίζεται έως τον Μάρτιο του 95.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν την κατάκτηση 9 πρωταθλημάτων, 10 κυπέλλων Αγγλίας, 3 κυπέλλων πρωταθλητριών, 4 κυπέλλων κυπελλούχων, 1 κυπέλλου UEFA και 2 παγκόσμια πρωταθλήματα συλλόγων. Δεν υπήρχαν όμως μόνο χαρές για τους οπαδούς της Melchester. Το 1981 η ομάδα υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία, ενώ το 1983 συμβαίνει το αδιανόητο. Ο Ρόυ παραιτείται από παίκτης – προπονητής μετά από πιέσεις της διοίκησης και αναλαμβά-νει τη Walford Rovers. Επανήλθε μετά από λίγους μήνες, αφού παραιτήθηκε ο πρόεδρος, και η Melchester πήρε το κύπελλο Αγγλίας.

Το 1986 έντρομοι οι αναγνώστες είδαν τρομοκράτες ν’ απαγάγουν τη Μelchester και 8 παίχτες να σκοτώνονται προσπαθώντας να διαφύγουν, ενώ το 1988 το Mel Park, γήπεδο της Melchester, καταστράφηκε από σεισμό.

Το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του Ρόυ ήλθε το 1993 όταν σ’ ένα τραγικό ατύχημα με το ελικόπτερό του έχασε το αριστερό του πόδι. Κατόπιν ανέλαβε ως προπονητής την AC Monza στην Ιταλία και επέστρεψε στη Melchester το 1997, όπου είναι ακόμα προπονητής.

Η επίδραση του Ρόυ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι είναι τεράστια. Ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά το κλείσιμο του εβδομαδιαίου περιοδικού, οι Βρετανοί σχολιαστές αγώνων αναφωνούν “Real Roy of the Rovers stuff!” όποτε επιτευχθεί ένα εντυπωσιακό γκολ!

Στην Ελλάδα, οι περιπέτειες του Ρόυ δημοσιεύονταν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’70 και ’80, αρχικά στο περιοδικό «Ζαγκόρ» (’71-’73) και στο «Αγόρι» (’76-’82 και ’85-‘91).

Γενιές και γενιές αγοριών μεγάλωσαν με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της δικαιοσύνης, της σκληρής δουλειάς και της προσήλωσης στα αθλητικά ιδεώδη τις οποίες πάντα προπαγάνδιζε ο Ρόυ. Ο Ρόυ που πάντα μάχονταν ενάντια στη βία, τον ρατσισμό, τη βωμολοχία, την εμπορευματοποίηση και όλα όσα μαστίζουν το ποδόσφαιρο σήμερα.

Οι νεαροί φίλαθλοι χρειάζονται να μεγαλώσουν με τις ίδιες αξίες και ιδανικά και ο Ρόυ θα συμβάλλει ξανά τα μέγιστα σ’ αυτό.

Kαλωσήλθατε!


Καλωσήλθατε στο Βlog των φίλων του Roy Race των Melchester Rovers. Σκοπός μας είναι η συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων οπαδών των ποδοσφαιρικών κόμικς και νοσταλγών μιας άλλης πιο αθώας εποχής.